Názor na téma výstavba

Další nadměrná výstavba na úrodných polích v Jehnicích není ve veřejném zájmu, ale pouze v zájmu vlastníků polí, kteří na ní chtějí vydělat.  

S touto změnou zásadně nesouhlasí MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora z důvodů následného nadměrného dopravního zatížení Mokré Hory, kde jsou historicky domy umístěny extrémně blízko silnice. V minulosti, když se jezdilo na koních, úzké ulice nevadily. Teď však nárůst dopravy zejména hlučností a smogem velmi negativně ovlivní nejen tuto obec, ale i Jehnice.

Druhá zásadní věc je nedostatečná kapacita a napojení na MHD. V rámci MHD se do Jehnic dá dostat pouze autobusy, další výstavba tedy nutně vede ke zvýšení množství spojů MHD, což však nelze dělat do nekonečna.  Přeplněné autobusy by jezdily co pár minut a stejně by to nestačilo, navíc je toto řešení mimo koncepci města Brna. Další důvod je čistě ekologický. Stavět na nejúrodnější půdě by měla být až poslední možnost, když se jinde stavět nedá. Tak to však není.  Existují lepší místa na ne tak kvalitní půdě s lepší možností MHD v souladu s koncepcí města Brna. To se však přehlíží, protože by se pak v Jehnicích na pozemcích prostě nevydělalo.

V neposlední řadě masivní výstavba Jehnice připraví o příjemné životní prostředí a udělá z něj tuctový satelit s nevyřešenými problémy nejen s MHD.

Mgr. Vít Krinčev

Leave a Reply