Bude sníh vzácnost?

Vypadá to, že zima u nás proběhla opět takřka bez sněhu. Jako dávná vzpomínka už začínají vypadat zimy před desítkami let, kdy bývalo sněhu mnoho.

Sáňkování, stavění sněhuláků, běžkování či jen procházky zasněženým lesem jsou jen některé milé aktivity, o které nás nedostatek sněhu připravil. Přicházíme však i o něco, co je podstatně důležitější, a to je voda. V Česku je aktuálně nejmenší zásoba vody ve sněhu za posledních dvacet let. Důvodem je nejenom nedostatek srážek, ale i příliš teplá zima. Sníh není, to znamená, že na jaře nemá co tát a to se projeví i v podzemních vodách.
Deficit vod se opět prohloubí. Už teď, v únoru, se objevují závažná varování meteorologů, že některé řeky budou bez vody a že nás čeká další extrémní sucho. Na stránkách www.intersucho.cz, které provozují čeští vědci, se lze podívat na aktuální situaci sucha v ČR. Ladovské zimy se bohužel asi už
nikdy nevrátí a zůstanou jen vzpomínkou, ale pro zadržení vody v krajině lze stále mnoho udělat.
Nebetonovat koryta potoků, podporovat mokřady, sázet stromy, nechat trávu v horkém letním počasí trochu delší, apod… Aspoň o toto málo by se měla snažit každá městská část. Ne pro získávání voličů, ale pro budoucnost.


Mgr. Vít Krinčev
Spolek ochránců přírody Klidné Jehnice

Leave a Reply