Proč trvalkový záhon před školou?

Na www adrese participativního rozpočtu města Brna damenavas.brno.cz najdete náš projekt:
Trvalkové záhony před školou (odkaz na projekt)
Tímto bychom Vás chtěli požádat o podporu tomuto projektu kliknutím na ikonku Líbí se mi (po roz-kliknutí odkazu výše) 😉🤗

Proč projekt navrhujeme

  • vyšlapaná cestička – součástí projektu je vybudování podél obrubníku vodě propustnou cestičku. Jestliže jsou na určitém území vyšlapané cesty, znamená to, že původní projekt vedení chodníků byl špatný a nerespektoval zkušenosti a preference chodců. Vodě-propustný povrch tento problém řeší.
  • květiny – trvalky a kvetoucí rostliny vytvářejí vyšší estetickou hodnotu, než obyčejný trávník. V létě, kdy nezavlažovaný trávník nepěkně zežloutne, jsou některé trvalky naopak krásně kvetoucí. Vhodným výběrem rostlin je možné vytvořit takovou skladbu, kdy vždy bude nějaká rostlina kvést.
  • biodiverzita – nízce a pravidelně sečený trávník má velmi nízkou hodnotu z pohledu biodiverzity. Naopak trvalkový záhon poskytuje drobným živočichům a hmyzu vhodný úkryt.
  • zadržení vody – podél chodníku bude možné vytvořit průleh, aby se zde mohla zachytit voda. Vzrostlé trvalky se svými kořeny zadrží také mnohem více vody, než trávník.

Kde se vzala inspirace?

V následujících několika odstavcích bychom chtěli představit, kde jsme čerpali inspiraci a jaké jsou moderní trendy. Ukázky jsme vybrali od nás, i ze zahraničí, z vesnic i velkých měst.

Před několika lety osadila místní občanka, na ulici Meziboří nevzhledný kousek svahu, mnoha trvalkami a keři. Každoročně krásně kvete.

Před cca 3 roky byly zahradnické úpravy realizovány před školou v Třeboni ateliérem ZA MÁK. Opravdu krásná realizace, kterou bereme jako vzorovou pro náš projekt před školou.

Další příklad je hned od sousedů Brna z Ostopovic, kde za podobné realizace dostali zelenou stuhu v rámci soutěži Vesnice roku.

Další příklad ze Strakonic.

Nakonec ještě přidáme inspiraci (například i pro parkování) z Dánska a Německa.

Autor: Kamil Krinčev

Předseda spolku Klidné Jehnice z.s. Zastupitel v MČ Brno-Jehnice (2018-2022). Věnuji se především IT a financím. Zajímám se též o zeleň, přírodu a moderní trendy v zacházení s krajinou a architekturou.

Leave a Reply